Wednesday, 29 May 2013

Pietrosita

Un nou weekend de famelion. Trei la numar de data aceasta. Multumim Ibricilor pentru gazduirea la Pietrosita, o asezare rurala intre Sinaia si Targoviste, cu dealuri impadurite si case vechi cu sculpturi in lemn ce tradeaza prosperitatea si talentul vechilor sateni.

Prin sat...







De prin gradini culese...





Bebe ar papa orice...




Fauna locala...


La plimbare pe dealuri...





Thursday, 9 May 2013

Iarba verde







Sunday, 5 May 2013

Maternitate - Episodul II - Despre purtat

Purtatul bebelusului in ziua de azi e un soi de reinventare a rotii si a gaurii din covrig. Adica se incearca o revenire la ce faceau stramosii nostri. Sa isi ataseze puii de ei si sa isi vada de treburi. De altfel, pana la inventarea moderna a caruciorului, cum credeti voi ca isi carau mamicile copiii?

Studii recente arata ca pe langa multe avantaje fiziologice (gen calmarea colicilor, copiii plang mai putin si adorm mai repede) bebelusii se dezvolta psihologic mai bine, devin mai independenti mai tarziu ( pe principiul ca primesc toata atentia si afectiunea necesara in prima parte a copilariei si ca mai apoi nu mai simt nevoia sa o ceara intens), sunt mai siguri pe sine, se adapteaza mai usor la mediu (pe timpul purtarii, fiind la inaltime, vad mai multe, percep mai bine si invata mai repede).

Eu am mai ales purtatul si pentru ca imi ofera autonomie, am mainile libere cand fac piata, pot sa il car pe Tudor peste tot (inclusiv pe munte !!!) fara sa ma complic cu strans/ridicat/incarcat carucioare in masina si... pur si simplu mi se pare natural.

Sistemele mele de purtat: 2 slinguri cu inele, un marsupi plus breeze, un wrap tai si o luna.

Nu prea am poze cu slingurile. Aceasta e facuta la botez, in brate la nasa, si nu l-am strans prea bine.

Un Marsupi de vara

Un wraptai confortabil pntru zilele racoroase

Si o Luna imprumutata aici lui Radu in drumetie.

Despre maternitate, episodul I, despre alaptare, aici.

Despre purtat si avantajele sale puteti citi si aici:
http://www.bobafamily.com/blog/2011/10/02/how-your-babys-body-is-adapted-to-being-carried/
http://alexcreste.blogspot.com/2011/05/despre-marsupii-si-alte-port-bebe-uri.html
http://www.babywearing.ro/index.php?route=product%2Fcategory&path=72_71

Maternitate - episodul I - Despre alaptare

Natural parenting
Attachment parenting
Baby wearing
Sling
SSC (soft structured carrier)
BLW (baby led weaning)
Alaturi de alte concepte mai mult sau mai putin intelese - breastfeeding, co-sleeping, cry-it-out, bla bla bla, sunt niste chestii tare curioase care mi-au schimbat complet modul de gandire in ceea ce priveste cresterea copilului, mai ales in ceea ce il priveste pe al meu.

Mereu am zis ca e imposibil ca doua mame sa isi creasca puii la fel, iar caile noastre au fost cat se poate de diferite, fiecare a ales ce i s-a potrivit si ce a stiut mai bine.
Scriu aceste randuri pentru actualele si viitoarele mamici de bebei mici, poate le va inspira si pe ele in calea lor.

De asemenea, nu vreau sa supar pe nimeni daca ideile mele contravin alor voastre, sunt conceptiile mele (bazate pe multe informatii si studii recente) si cel putin pana acum mi le sustin. Si cum treaba cu educatia copilului nu este o stiinta exacta, e posibil ca in timp ideile sa mi se mai schimbe.

Asadar, sa incep cu ce mi se pare mie mai important. Am vazut intr-un studiu ca doar 12,75% din femeile din Romania alapteaza exclusiv. Surprinzator? Acum nu mi se mai pare. In maternitate neonatologul ne invata cum sa completam portia cu lapte praf daca bebe plange, suntem invatati de cei din jur ca un bebe e hranit din 3 in 3 ore (ceea ce nu stimuleaza lactatia), luam de bune teorii de genul "nu am avut lapte" si vedem atatea biberoane in jur ca par ceva firesc.

Nu o sa prezint aici avantajele fiziologice si psihologice ale alaptatului, atat pentru bebe cat si pentru mama, ci o sa dau cateva sfaturi din experienta mea pentru a ajunge sa va alaptati exclusiv puiul.

1. Incercati sa convingeti asistentele din maternitate sa nu va indoape copilul cu lapte praf. Eu regret ca nu m-am infipt in ele. Numai bebe stimuleaza lactatia, mai ales dupa o cezariana, iar Tudor nu a mancat deloc lapte matern desi aveam, pentru ca asistentele il aduceau mereu dormind bustean si nu reuseam sa-l trezesc. Si daca reusiti sa il alaptati putin pe bebe inca din maternitate, ce ii dati voi e suficient pentru ca stomacul lui este cat o biluta de sticla cu care ne jucam noi cand eram mici.

2. Puneti copilul la san tot timpul. Este foarte obositor la inceput, e adevarat (nu ai timp sa mananci, sa faci pishu, dormi pe apucate, treburile casnice sunt excluse din start) dar nu va inchipuiti ca o sa dureze o vesnicie. La 4 luni Tudor mananca la minim 1-3 ore de la masa anterioara, in mod natural (intre plimbari, somn, baita), fara sa ii fac eu program. Este absolut normal si fiziologic ca bebe sa manance cat de des vrea el. Cand e in burta mamei el este hranit permanent si imediat ce se naste organismul lui nu stie altceva decat sa se hraneasca foarte des. Apoi, el va cere la san nu numai cand ii va fi foame ci si din motive afective, sa se simta protejat, etc, motive cel putin la fel de importante pentru dezvoltarea sa ca si hrana. Si apoi, pana si nutritionistii recomanda ca noi adultii sa mancam putin si des pentru o dieta echilibrata, cu atat mai mult un bebelus al carui instinct stie cel mai bine care-i sunt nevoile.
Pe cand avea bebe vreo luna, ma apucasem sa-i fac program de masa, sa treaca minim 3 ore. Pe langa un bebe plans si stresat, m-am ales cu o productie de lapte care a stagnat, crescand doza de lapte praf la un copil care cerea din ce in ce mai multa mancare. Asa ca dupa o mica depresie am zis sa le dau naibii de reguli si sa las natura sa-si faca de cap. Asa ca intr-o zi, pe la o luna jumate, am redus radical portia zilnica de lapte praf, cat sa fiu sigura ca nu moare copilu' de foame, si am inceput sa iau suplimente.

3. Luati suplimente de stimulare a lactatiei: Galafor, Galactogil, More Milk Plus (scumpe, dar fara ele nu cred ca o scoteam la capat asa repede) si ceai la greu (2l pe zi). Primele 3 zile a fost groaznic, bebe plangea ca nu aveam destul lapte, se enerva, se incorda, iar eu il tineam la san cu orele in timp ce il plimbam sa se linisteasca. Deci nashpa maxim, va zic, cateodata plangeam si eu cu el. Dar apoi a fost din ce in ce mai bine, intr-o saptamana am scapat de tot de lapte praf iar in 2 sapt aveam destul lapte sa si ramana. 

 "NU AM AVUT LAPTE" nu exista. Caci in afara de foarte putine cazuri speciale toate femeile au lapte, atata timp cat se straduiesc sa il produca. Si la fel de putine sunt situatiile cand o proaspata mamica e fantana arteziana de la inceput, fara sa depuna efort.

In concluzie, motivatia si perseverenta sunt esentiale (cu putin ajutor de la suplimentele de lactatie). O data ce te-ai hotarat ca asta iti doresti, sa alaptezi, vestea buna e ca exista o solutie. Vestea proasta e ca nu e usor la inceput.
Succes!

Informatii detaliate de la specialisti puteti gasi aici. Desigur, resursele sunt nelimitate, dar majoritatea in engleza pentru ca tara noastra nu sta foarte bine la capitolul informare asupra alaptarii.