Wednesday 5 May 2010

Herculane & around

Am ramas datoare pentru Pasti. Carina ne-a facut sa renuntam la cortul proaspat achizitionat si am petrecut sarbatorile in familii. Trei la numar.

Domnul Benko ne-a dus si-n excursie pe Clisura Dunarii.
Sunt multe locuri frumoase de vazut, dar, desi ma repet, pacat ca totul e in paragina.

Iata si cateva locuri de vizitat in zona:

~ Manastirea Sfanta Ana - o istorie foarte interesanta (Adresa: str. Pamfil Şeicaru, nr. 6, Orşova, judeţul Mehedinţi)

~ Pesterile “fierbinti” de la Herculane: Pestera cu Aburi: 1-1½ ora urcus pe poteca (marcaj triunghi albastru); Pestera cu Aburi; Pestera lui Adam; Pestera Hotilor: ¾-1 ora coboras printre cleanturi pe panta inclinata puternic, cu arboret sau grohotis (fara marcaj); Pestera Hotilor; Pestera de la Despicatura - Baile Herculane: cca 600 m poteca (marcaj cruce albastra) si pe Strada Uzinei pana in Piata Hercule: in total ¼ ora.
~ Cazanele Dunarii (se afla la sud-vest si nord-est de localitatea Dubova, intre Valea Ogradena si Ogasul Turcului)

~ Statuia lui Decebal in munte (se poate vedea de pe DN 57, care leaga Eselnita de Dubova)

~ Manastirea Mraconia (la cativa metri mai jos de statuia lui Decebal)

~ Tabula Traiana (se afla pe malul sarbesc, aproape de Cazanele Mici, in dreptul fostului asezamant al satului Ogradena, inainte de statuia lui Decebal)

~Amintiti-va si de paradisiaca insula Ada Kaleh.

Era foarte tentanta si o baie in apa termala, dar bazinele sunt doar vreo 3, sunt extrem de mici, supraaglomerate si pline de mizerie in jur.

Pentru campare, recomand campingul german Herculanes (extrem de curat, apa calda, servicii de calitate) situat langa gara. (numai cu rezervare din timp pe perioada verii:
Tel : +40 255 523 458; Mobil : +40 726 145 969)

Si era sa uit de revelatia excursiei: Cheile Tesnei (in muntii Mehedinti, la vreo 8 km de Herculane spre Tg Jiu). Dupa un urcus de vreo 45 min, mers lejer, in care nu vezi nimic decat copaci si pamant in panta, ai brusc o revelatie. La cotitura de dupa peretele de stanca se iveste o minunatie de canion sapat de un rausor fashnetz. Poti petrece ore pe cararea ingusta ce insoteste raul bucurandu-te de un peisaj coplesitor, de poveste.

PS: poze mai vechi din Herculane gasiti si in postul meu de anul trecut de 1 mai.

No comments: