Monday 28 November 2011

Situl geologic Racos

Undeva bine pitit pe un deal (in directia releului), dupa ce strabati un drum nu tocmai placut pentru masina, apoi te opresti brusc in fata unui bolovan uria se gaseste surprinzatorul sit geologic de la Racos.

Punctul de interes il constituie craterul de vulcan inconjurat de un sol specific, ca o piatra ponce de culoare rosu inchis. In jurul sau se gaseste o vale circulara, probabil un vechi drum de exploatare. Peretele exterior contrasteaza puternic cu centrul prin forma unduitoare si culoarea galbena.

Luand-o pe drum inapoi, la bifurcatie se face stanga, ajungand intr-un fel in spatele vulcanului.
Aici se iveste un lac de culoarea smaraldului, intre niste pereti verticali, deschisi la culoare. Lacul s-a format in aceasta groapa uriasa de cariera doar din ploi si zapada.

Inapoi la bifurcatie si drept in jos se ajunge la a treia zona protejata a sitului: coloanele de bazalt, numite asa dupa forma interesanta in care s-a asezat roca.

P.S. Nu va obositi sa intrebati localnicii despre vulcan sau sit geologic. Nu cunosc decat termenul de cariera. Cu alte cuvinte habar n-au ce se gaseste in propria ograda.

2 comments:

Dumitrel Marius said...

am citit ceva dar pozele nu erau asa bune. Frumoasa zona

Diana said...

Merita o dupa-amiaza de lene... ;)