Monday 7 March 2011

Decombres a cinq

Eu si patru baieti tinerei, care de care mai barbosi si Ursul la munca. Zi de profitat si bagat masina prin hartoape pentru a fotografia ziduri uitate de lume.

Prima oprire: incalcarea proprietatii private - plimbare printre boscheti desi si agatatori pentru a ajunge la Capela Stella Maris. Construită după modelul capelei regale Stella Maris de la Balcic, a fost ridicata la începutul secolului XX, de omul politic Victor Antonescu, originar din Vităneşti, fost ministru de finanţe al României în perioada interbelică. Proprietarii conacului, Victor Antonescu şi soţia lui Eliza au primit de la regina Maria planurile capelei regale Stella Maris de la Balcic, în 1936 şi au demarat construcţia capelei de la Vităneşti, copie fidelă a celebrului lăcaş de cult al reginei.
Ruinele Manastirii Baldovinesti (sec. XVII), sat Baldovinesti, comuna Ciolanesti

Pivnitele Curtii Balaceanu, sat Balaci

Satul Balaci: numele sau este pomenit într-un document sârbesc din sec. al XIII-lea, în care este menţionat cneazul Balacico din Balaci. Este locul de origine al faimoasei familii a Bălăcenilor, ultimul boier din familie fiind Constantin Bălăceanu-Stolnici. Biserica actuală din localitate a fost zidită de aga Bălăceanu, contemporan cu Brâncoveanu şi chiar pretendent la tronul Ţării Româneşti, învins însă în lupta de la Zărneşti (unde Bălăceanu venise cu o armată pusă la dispoziţie de austrieci), prins şi ucis apoi de Brâncoveanu, prin tăierea capului şi înfigerea lui în parul porţii curţii Bălăceanului din Bucureşti.

Biserica sat Balaci (sec. XVII)

Pe drum, in mijlocul campului, zarim treptat blocuri dubioase si apoi un obiect neidentificat care necesita aprofundare. Ulterior am descoperit ca este o biuta ( vedeti explicatia in comentarii :)) la marginea fantomaticului aeroport militar Silistea Gumesti. Am aflat ca acest aeroport a fost construit la inceputul anilor '50 si echipat cu miguri-15, fiind aproape complet abandonat 10 ani mai tarziu. Se spune ca personalul era initial format din lipoveni si ca scopul locatiei era sa asigure iesirea trupelor rusesti in caz de nevoie.

Curtea Boiereasca Hrizea-Balaceanu are unele dintre cele mai impunatoare si interesante ruine pe care le-am vazut. E mare cat vezi cu ochii iar zidurile ei durate in caramida inca sfideaza timpul. Mai stau in picioare zidurile inalte (ce inca au grilajul de metal), turla de deasupra portii, urme de bastioane, pivnita si biserica. Dateaza din sec. XVII si se gaseste in Tatarastii de Sus.

Biserica Zlotesti (Tatarastii de Jos) pare sa supravietuiasca inca prin coroanele de flori ce o imprejmuiesc, semn ca inca este activitate in jurul ei. Asta datorita faptului ca se gaseste chiar in cimitir. Legenda spune ca a fost ridicata de Vlad Dracul.

4 comments:

Anonymous said...

Frumos traseu.....il aveam si eu in vedere.....dar intr-o zi mai calduroasa.....Capela Antonescu am vizitat-o asta toamna ...in curte se afla si conacul in care s-a nascut filosoful C-tin Noica (exista o placuta ce atesat acest lucru).

Bogdan Greaca said...

Biuta aia pe care ati vazut-o in apropierea aerodromului de la Silistea era folosita intr-adevar la trageri, dar nu pentru a se trage de acolo in scop de aparare ci pentru a trage inspre ea. Mai exact e pozitionata in spatele locului unde se amplaseaza tintele folosite la trageri astfel incat sa nu lase gloantele care rateaza tinta sa faca vre-o problema in afara poligonului. Structuri de genul asta se gasesc la toate bazele militare care au poligon de tir.

Diana said...

Aaa, acum m-am lamurit. Multumesc de explicatie. Modific si detaliile de pe blog.

Anonymous said...

Frumos, tot in genul acesta, va recomand palatul de Filipestii de Targ, cel putin ruina sa, la fel de impresionanta precum cel de la Balaci. De asemenea, la Potlogi, Heresti, puteti gasi resedinte somptuase de secol XVII-XVIII.