In anul 1530, in timpul domniei lui Petru Rares, manastirea Humor a inceput a fi ridicata in piatra de catre marele logofăt Toader Bubuiog, inmormantat aici alaturi de sotia sa, Anastasia.
Construita in stilul moldovenesc cu elemente gotice, face parte din grupul bisericilor pictate din nordul Bucovinei si se gaseste pe lista patrimoniului cultural mondial, alaturi de Arbore, Moldovița, Pătrăuți, Probota, Suceava si Voroneț.
Fiecare din aceste biserici are o unitate cromatica, ceea ce caracterizeaza Humorul fiind predominanta nuantei de rosu. Analiza stilistica a picturii a dezvaluit mana a patru zugravi, fiecare având o personalitate artistică formată.
Ca trăsături
distinctive care o deosebesc de bisericile ștefaniene sunt lipsa turlei de deasupra naosului,
precum și prezența pentru prima dată în arhitectura moldovenească a
unui pridvor deschis (în locul obișnuitului
pridvor închis) și a tainiței (unde se ascundea tezaurul bisericii în caz de
primejdie), încăpere nouă suprapusă încăperii mormintelor.
In 1653 manastirea a fost distrusa de cazaci iar in 1775 Imperiul Habsburgic a anexat Bucovina, manastirea Humorului fiind desfiintata, chiliile ruinandu-se in timp. Apoi biserica a fost transformată în biserică parohială iar in clădirile din fostul ansamblu monahal a funcționat o școală pentru copiii localnicilor, iar din 1850 acestea au fost folosite ca depozit pentru materialele autorităților austriece.
Abia in anii 6-70 a inceput restaurarea, cu sprijinul UNESCO, iar din 1991, Manastirea Humor a redevenit asezamant monahal la maici.
No comments:
Post a Comment